Kaikki alkoi saippuapalasta...

Vuodesta 2004 toiminut Flow Cosmetics on yksi kotimaisten luonnonkosmetiikkasarjojen pioneereista. Riihimäellä käsityönä valmistettavat tuotteet ovat vakiinnuttaneet paikkansa laatutietoisten kuluttajien parissa, sillä niiden takana on vankka kosmetiikkaosaaminen, puhtaat ja laadukkaat suurimmaksi osaksi luomulaatuiset raaka-aineet ja aito rakkaus luontoa kohtaan.

Tänä päivänä valikoimassa on jo yli 100 Riihimäen tehtaalla käsin valmistuvaa ihon- ja hiustenhoito sekä meikkituotetta, joita myydään Suomen lisäksi useassa eri maassa.

Kotikeittiöstä koitui jotakin suurempaa

Kaikki alkoi saippuakokeilusta Flow Cosmeticsin perustajan ja toimitusjohtajan, Riitta Jänkälän omasta kotikeittiöstä. Tuotteet olivat alusta alkaen tuttuja myös tyttärelle, Flow Cosmeticsin operatiivisena johtajana nykyään työskentelevälle Suvi Kunnarille tuttuja.

Saippuakokeilu oli menestys, jonka myötä Riitta ryhtyi työn ohella kehittelemään muitakin ihon- ja hiustenhoitotuotteita aluksi tutuille sekä käsityömarkkinoilla myytäväksi. Noihin aikoihin maailmalla syntyi pieniä artesaanikosmetiikkaan
erikoistuneita yrityksiä ja ajatus itsensä elättämisestä luomukosmetiikkaa valmistamalla alkoi houkutella. Lopullinen päätös kampaamoyrittäjyydestä luopumisesta syntyi v. 2004, jolloin Riitta perusti toiminimen saippuabisnekselle. Muutama vuosi myöhemmin mukaan tuli tytär Suvi ja pikkuhiljaa myös muu lähiperhe on päätynyt tavalla tai toisella osaksi Flow Cosmeticsin toimintaa.

Flow Cosmetics on alunperin Hyvinkäältä kotoisin oleva luonnonkosmetiikkayritys.

RAKKAUS LUONNOLLISEMPAA ELÄMÄNTAPAA KOHTAAN HERÄSI

Flow Cosmeticsin perustaja Riitta Jänkälä oli 1990-luvulla kiireinen uraäiti, joka huolehti perheestä ja pyöritti samalla siskonsa kanssa yhteistä kampaamoa Vantaalla ja myöhemmin Hyvinkäällä. Etelä-Suomen ripeä elämänrytmi vei pohjoisessa varttuneen Riitan mukanaan kampaamo- ja kauneudenhoitobisneksen kasvaessa.

Kaipuu lähemmäs luontoa tuntui kuitenkin koko ajan taustalla ja vuosituhannen vaihteessa Riitta alkoi tulla yhä tietoisemmaksi työssään kohtaamastaan päivittäisestä kemikaalilastista.

“Työssäni jatkuvasti käsittelemieni kemikaalien katkut ja kauneudenhoitotuotteiden synteettiset hajut alkoivat tuntua vastenmielisiltä. Kunnon herätys tapahtui 2000-luvun alkupuolella ollessani kuopukseni kanssa osa-aikaisesti kotona.

Aromaterapiaopinnot olivat johdattaneet minut perehtymään yrttien ja kasvien parantaviin vaikutuksiin sekä tutustumaan lähemmin tuolloin Suomessa heikosti saatavilla olevaan luonnonkosmetiikkaan. En halunnut lasteni joutuvan enää kosketuksiin turhien kemikaalien kanssa, joten päätin kokeilla itse kotikeittiössä laventelisaippuan valmistamista.”

Kotimainen perheyritys sisältää 10 työntekijää, joista kaksi ovat äiti ja tytär.

ÄITI JA TYTÄR TYÖPARINA

Riitta on innovaattori, joka edelleen formuloi kaikki tuotteet osaamiseen ja kokemukseensa luottaen, mutta ennen kaikkea vahvan intuition johdattamana. Flown operatiivisesta toiminnasta vuodesta 2009 asti vastannut Suvi on se, joka varmistelee ja välillä jopa toppuuttelee äitiään etenemästä liian vauhdikkaasti.

“Minä olen järki, äiti on tunteet! Äiti luottaa vaistoonsa ja etenee tehokkaasti nopeassa temmossa. Hän tietää usein heti mitä haluaa ja miksi, minä olen meistä se harkitsevampi hinkkaaja. Kitkaa ei kuitenkaan koskaan ole syntynyt, täydennämme ja tasapainotamme toisiamme. On mahtavaa saada tehdä töitä oman perheen parissa, työ ei tunnu työltä, vaan tämä on meille elämäntapa. Usein mökkilaiturillakin visioidaan tulevaa ja suunnitellaan yhdessä uusia tuotteita.”

Riitta kuvailee hänen ja tyttärensä välejä läheisiksi, ajattelua samankaltaiseksi, ja kertoo heidän työskentelytapojensa täydentävän toisiaan.

“Saatan olla nopea liikkeissäni, ja on hyvä, että harkitsevampi ja tarkempi Suvi toppuuttelee minua tarvittaessa. Olemme yin ja yang!” Riitta toteaa.

Suvi on samoilla linjoilla: “Olen pikkutarkka, ja äiti suurpiirteinen. Läheisyydessä on toki kääntöpuolensakin: tunteet nousevat herkemmin pintaan, ja joskus tulistumme. Yleensä se kuitenkin liittyy jollain tavalla erityisen kiireiseen ja stressaavaan tilanteeseen, kuten vaikka messupaikan rakentamiseen. Yrityksen suunnan ja kehityksen suhteen olemme samoilla linjoilla. Äiti antaa minulle vapauden tehdä päätöksiä, vaikka hän onkin firman perustaja ja luoja.”

Riitta ja Suvi hoitavat naisvoimin kotimaista luonnonkosmetiikayritystä.

PERHEYRITYS USEAMMALLA KUIN YHDELLÄ TAPAA

Sekä Riitta että Suvi kokevat, että perhearvot ja perheen kanssa yhdessä tekeminen välittyvät myös muuhun yrityksen toimintaan.

“Välitämme kaikista työntekijöistä, ja meille on äärimmäisen tärkeää, että töissä on hyvä ilmapiiri, ja mukava olla. Olemme vähän kuin iso perhe.”

Työnkin lomassa Suvi ja Riitta kokevat olevansa ensin äiti ja tytär, ja sitten vasta kollegat.

Yrittäjän arki

Vuonna 2014 yritys oli uudenlaisen haasteen edessä. Kysynnän kasvaessa vanhat tuotantotilat Hyvinkäällä kävivät ahtaaksi, jolloin Riitta ja Suvi joutuivat vaikean valinnan eteen. Oli joko muutettava isompiin tiloihin ja investoitava tehokkaampiin laitteisiin, tai siirryttävä käyttämään tuotteiden valmistuksessa alihankkijaa, niin kuin moni kosmetiikkayritys tekee.

“Flow-tuotteiden valmistus siirrettiin hetkeksi alihankkijalle – se oli urani pahin virhe! Asiakkaat huomasivat eron koostumuksissa ja laadussa ja aloimme saada tuotteista ensimmäistä kertaa negatiivista palautetta. Onneksi tajusimme vetää käsijarrusta ajoissa. Ymmärsin, että tehokkuus ja tuottavuus eivät ole tärkeintä, ja että vuosien mittaan kertynyt ammattitaitomme oli suurin voimavaramme. Meidän juttu on valmistaa tuotteet alusta loppuun itse. Käsillä tekeminen kiteytyi tuolloin Flown ydinajatukseksi ja nimenomaan se on kantanut meidät tähän pisteeseen missä nyt ollaan.”

Riitta Jänkälä perusti Flow Cosmeticsin, kotimaisen luonnonkosmetiikkayrityksen vuonna 2004.

LUONNOLLISUUS EDELLÄ TUOTEKEHITYKSESSÄ

Riitta on aina kelpuuttanut tuotteisiinsa mukaan ainoastaan niin puhtaita ja luonnollisia raaka-aineita, että niitä voisi vaikka syödä. Edelleen tuotteiden pääraaka-aineista löytyy mm. eri marjojen siemenöljyjä, kukkauutteita, kookosrasvaa, suolaa, sokeria ja omenaviinietikkaa.

“Äidin intuitiolla ja rohkeilla kokeiluilla ollaan aina edetty. Kuuntelemme myös paljon Flow-jälleenmyyjien ja kuluttajien palautteita, mutta trendien perässä ei ole ollut tarvetta juosta. Toki noteeraamme mediassa paljon huomiota saavat, toimivat raaka-aineet. Esimerkiksi olisi hulluutta olla hyödyntämättä tuotteissa hyaluronihappoa, jonka kosteudensitomiskyky on tutkitusti
huippuluokkaa ja kuluttajat ovat jo mediahuomion myötä tietoisia sen tehokkuudesta.

Välillä on käynyt niinkin, että Flow on ollut edellä aikaansa. Tästä hyvänä esimerkkinä kukkaisvedet, joita Flown valikoimassa oli 2010-luvun alussa jopa viisi erilaista. Ainoastaan ruusuvesi liikkui, joten muiden valmistamisesta päätettiin luopua.”

LUPAUS JA MISSIO

Suomessa on maailman puhtain luonto ja sen antimet aivan käsiemme ulottuvilla. Puhtaat ja aidosti luonnolliset raaka-aineet ovat meille tärkeitä, siksi kaikki tuotteidemme ainesosat valitaan huolella.

Tuotantomme noudattaa sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerejä ja käytämme valmistuksessa luomusertifioituja raaka-aineita sekä pohjoisen puhtaassa luonnossa villinä kasvaneita kasveja.

Luomuviljeltyjen tai villinä kasvaneiden raaka-aineiden pitoisuus on tuotteissamme erityisen korkea ja se on selkeästi näkyvissä pakkauksissa sekä tuotteen tehovaikutuksissa.

Flow Cosmetics käyttää tuotteissaan ekosertifioituja luomuraaka-aineita.

AINA LUONNOLLISTA. AINA TEHOKASTA. AINA REHELLISTÄ.

Käsintehtyä ja kotimaista luonnonkosmetiikkaa Riihimäeltä.