Atooppinen ihottuma - mistä se johtuu ja kuinka sitä hoidetaan?

Atooppinen ihottuma on yleinen ihosairaus, joka aiheuttaa ihon ärsytystä, punoitusta sekä kutinaa ja iho voi olla tulehtunut. Yleensä atooppinen iho on helppo tunnistaa, mutta mistä atooppinen ihottuma oikein johtuu, ja kuinka sitä voidaan hoitaa? Tässä artikkelissa tarkastelemme syitä, oireita ja annamme tuotesuosituksia atooppiselle iholle.

Atooppisen ihottuman syyt 

Atooppisen ihottuman syitä ei tarkalleen tunneta, mutta oletettavasti perinnöllisyys on yksi vaikuttava tekijä. Myös ympäristöstä johtuvat tekijät kuten erilaiset allergiat, ilman kosteuden väheneminen kylmenevillä säillä sekä ihon suojakerroksen heikkeneminen voivat laukaista tai pahentaa atooppista ihottumaa. 

Atooppisessa ihossa ihon suojakerros (suojabarriääri) on puutteellinen eikä iho kykene pidättämään kosteutta. Ihon kuivuminen altistaa sen tulehdusta aiheuttaville mikrobeille, joka johtaa kutinaan, ärsytykseen ja punoitukseen. Atooppisen ihon mikrobiomi, eli hyvien mikrobien kerros iholla saattaa olla myös häiriintynyt, mikä voi myös altistaa tulehduksille. 

Miten tunnistaa atooppinen iho? 

Atooppisen ihon tyypillisimpiä oireita ovat:

• Kuivuus
• Kalpeus
• Hilseily
• Punoitus
• Kutina
• Karheus
• Ihottumaläiskät

Miten hoitaa atooppista ihoa?  

Usein atooppiseen ihoon suositellaan perusvoiteita ja paksuja suojaavia rasvoja kuten sheavoita. Näiden teho perustuu siihen, että ne estävät kosteutta haihtumasta tehden suojaavan kalvon ihon pinnalle. Mekin suosittelemme sheavoita atoopikkojen yleisvoiteeksi ylläpitämään ihon kosteutta ja vahvistamaan ihon suojabarriaariä. Kuitenkin silloin kun iho on tulehtuneessa tilassa, moni tarvitsee jopa lääkevoiteita ihon hoitoon ja silloin nämä yksinkertaiset kosteuden haihtumista estävät voiteet eivät vain yksinkertaisesti riitä tasapainottamaan ihon kuntoa. 

Miten helpottaa atooppista ihottumaa? 

Jotta haastava atooppinen iho saadaan tasapainoon, tarvitaan voiteelta kuitenkin paljon muutakin, kuin pelkkä suojaava kalvo. Hoitotuloksia tuovaan voiteeseen tarvitaan kosteuttavia ja kosteutta sitovia, antimikrobisia tulehdusta rauhoittavia sekä tietysti suojaavan kalvon muodostavia ainesosia. Sen lisäksi on hyvä käyttää laadukkaita omega-3 sisältäviä kasviöljyjä, joilla on tervehdyttävä vaikutus ihoon. Ihon mikrobiomista huolehtiminen on myös tärkeää, sillä ihon hyvät mikrobit pitävät tulehdusta aiheuttavat mikrobit loitolla. 

Luonnon raaka-aineista löytyy yllättävänkin tehokkaita ainesosia, joilla voidaan saada erittäin hyviä tuloksia todella ärtyneenkin ihon hoidossa. Erinomaisia antimikrobisia aineosia ovat propolis, joka tunnetaankin luonnon omana ”antibioottina” sekä teepuun ja laventelin eteeriset öljyt. Näillä on tulehdusta lievittävä vaikutus ja ne estävät uutta tulehdusta syntymästä. Laadukkaat kasviöljyt vahvistavat ihoa ja esimerkiksi sheavoi antaa suojaa ja estää kosteutta haihtumasta. Hamppu- sekä tyrniöljy tunnetaan myös erinomaisena ainesosana tulehtuneen ihon rauhoittamisessa. 

Atooppisen, ihottumaisen ongelmaihon voide 

FlowCosmeticsinPropolis & Probiotics -tehovoide on kehitetty erityisesti atooppisen ihottuman ja ongelmaihon hoitoon. Tuotteen raaka-aineet on valittu tarkasti vaikuttamaan täydellisesti atooppisen, ihottumaisen ja kutisevan ihon oireisiin ja edistämään ihon kunnon eheytymistä. 

Propolis & Probiotics voiteen vaikuttavat raaka-aineet

Hampunsiemenöljy: Pehmentää, suojaa ja ravitsee ihoa. Sisältää ihon hyvinvointia tukevia omega 3- ja 6-rasvahappoja 

Probiootit: Ylläpitävät ihon hyvänlaatuista mikrobikantaa ja auttavat kehoa torjumaan haitallisten mikrobien vaikutuksia 

Sheavoi: Kosteuttaa ja suojaa kuivaa ihoa 

Glyseriini: Sitoo kosteutta tehokkaasti 

Hikiän Propolis-uute (mehiläiskittivaha): Erittäin antioksidanttien ja ihoa kuntouttava. Estää tulehdusta ja on antibakteerinen. Eettisesti lähituotettu Hikiällä. 

Arktinen mustaherukkaöljy: Kuntouttaa ja suojaa ihoa antioksidanttisesti 

Tyrniöljy: Rauhoittava ja tervehdyttävä rasvahappokoostumus. Vahvistaa herkkää, ärtynyttä, kutisevaa ja rasittunutta ihoa. 

Teepuu eteerinen öljy: Erittäin antiseptinen, tulehdusta rauhoittava 

Laventelin eteerinen öljy: Tulehdusta lievittävä, kutinaa rauhoittava, ihon hyvää kuntoa edistävä. 

Ja tästä tuotteesta onkin tullut aivan mahtavaa palautetta!

”Loistava tuote! Olisinpa löytänyt tämän aiemmin. En ole saanut apua ihotautilääkäreiltä. Kuivat kutisevat näpyt kasvoilla ovat parantuneet eikä uusia ole tullut. Voide on kevyt mutta kosteuttaa hyvin.” -Maarit 

”Niinhän siinä kävi, että korppuuntuneet käteni pehmeni jo parin päivän aamuin-illoin käytön jälkeen. Voide myös erityisen riittoisaa hyvin notkean koostumuksen ansiosta. Toimii ja suosittelen.” -Miia 

 ”Parin päivän käytön jälkeen punoitus ja kutina hävisi. Käsieni iho ei ole koskaan ollut syys-talviaikana näin hyvä. Olin epäilevä, mutta nyt taatusti otan tämän tuotteen pysyvään käyttöön. Olen erittäin tyytyväinen tuotteeseen.” -Tiina  

”Olen kokeillut varmaan kaiken mahdollisen ongelmalliselle iholleni, mutta tämä on ensimmäinen voide, joka auttaa. Minulla on rosacea ja psoriasis, kuiva ja herkkä iho. Kasvojen alueen ongelmakohdille levitettyäni voidetta, huomasin eron jo seuraavana päivänä ja muutaman päivän käytön jälkeen iho alkoi muistuttaa normaalia. Toivottavasti tätä voidetta ei lopeteta missään vaiheessa, koska olen löytänyt tästä pelastuksen herkästi reagoivalle iholleni.” -Anu 

Katso tuote ja lue lisää asiakkaidemme kokemuksia! 

Propolis & probiotics rescue cream

Tehokkaasti kutinaa, ärsytystä ja ihottumaa rauhoittava täsmävoide ongelmaiholle. Sisältää tulehdusta lievittäviä antimikrobisia eteerisiä öljyjä, propolista, ihoa vahvistavia probiootteja sekä ihoa suojaavia ja kosteuttavia luomuöljyjä. Sopii päivittäiseen käyttöön kaikille ihotyypeille.