Kuva: Pauliina Salonen (Chakrapolku, Tammi 2014)
Kirj. Inderjit Kaur Khalsa
Vaikka joogan historia on pitkä ja monivaiheinen niin chakroista alettiin ylisesti puhua vasta 1800-luvulla. Chakrojen on tiedetty liittyvän tantriseen ihmiskäsitykseen, missä kaikki elävä muodostuu pranasta, eli elämänvoimasta. Prana on energiaa, joka virtaa meissä hengityksen mukana. Myös ruoka ja juoma sekä se tietoisuuden osa, mitä emme voi aistein havaita on osa pranan kiertoa meissä. Kun tavoittelemme fyysistä sekä henkistä hyvinvointia niin hengityksen sääteleminen on ensimmäinen työkalu siihen. Hengitystä pidentämällä ja syventämällä voimistamme pranan määrää ja kiertoa koko energisessä systeemissämme, jota kutsumme kehoksi, mieleksi ja hengeksi.
Chakroja on eri traditioissa eri määrä. Itse edustan kundaliinijoogaa ja meidän traditiossamme chakroja lasketaan olevan kahdeksan. Chakratyöskentely alkaa aina alhaalta ylös päin jolloin ensin voimistetaan omia juuria. Ensimmäinen eli juurichakra, Muladhara edustaa hyväksymisen teemaa. Sen väri on punainen ja elementti on maa. Toinen chakra, Svadhishthana käsittelee luovuutta. Sen elementti on vesi ja väri oranssi. Virtaus, virtaukseen heittäytyminen ja kontrollista irti päästäminen kuuluvat kiinteästä tähän alueeseen. Kolmas chakra, Manipura, taas sijaitsee navanseudulla ja sen tarkoitus on ylläpitää omaa voimaa ja tahtoa. Kolmannen chakran elementti on tuli ja väri keltainen. Oman tahdon suuntaaminen alkaa tältä alueelta. Monessa traditiossa kolmas chakra käsittää myös pallean alueen, mutta työskenneltyäni pitkään chakrojen parissa olen todennut, että näillä kahdella alueella on merkittävä ero. Navanseudun kolmas chakra lujittaa omaa voimaa, kun taas pallean alue on hyvin herkkä. Olenkin nimennyt tämän alueen 3,5 chakraksi koska sen tehtävä on enemmänkin aistia ja kuunnella. Se on kuin herkkä ympäristön energiaa lukeva vastaanotin. Tämä on helppo huomata silloin kun on epämiellyttävässä tilanteessa, ja kuin vaistomaisesti huomaa laittavansa kädet puuskaan tai muulla tavoin pyrkii peittämään pallean alueen. Vaikeassa tilanteessa suojaamme itseämme kuin luonnostaan. Nämä kolme alinta chakraa eli alempi chakrakolmio edustavat menneisyyttä ja maadoittumista, kun taas kolme ylintä chakraa avaavat meitä kohti korkeampaa tietoisuutta.
Neljäs chakra, Anahata edustaa ilmaa ja vihreää väriä. Se sijaitsee sydämen alueella ja on näiden kahden chakrakolmion kohtaamispaikka. Kun puhumme joogan yhteydessä valaistumisesta, niin se tarkoittaa omaa sisäistä valoa, joka syttyy kun rakkauden ja myötätunnon keskus aktivoituu. Viidennen chakran, Vishuddha, alue taas paikannetaan kaulan ja niskan alueelle. Täällä sijaitsee oma totuus, ääni, itseilmaisu ja kuulluksi sekä ymmärretyksi tuleminen. Viidennen chakran väri on vaalean sininen ja elementti on eetteri. Oma totuus saa voimansa kolmannesta chakrasta. Tästä syystä hengityksen tulisi aina virrata kolmanteen chakraan eli ’vatsan pohjaan’ asti.
Intuition teemaa edustava kuudes chakra, Ajna, sijaitsee kolmannen silmän alueella eli suurin piirtein kulmakarvojen välissä aivolisäkkeen kohdalla, mikä taas sijaitse keskellä kalloa. Kuudennella chakralla ei enää ole elementtiä koska energia on paljon hienojakoisempaa. Väri on syvä, indigon sininen. Seitsemäs chakra, Sahasrara, sijoittuu päälaelle ja se yhdistetään käpylisäkkeeseen, joka toimii valon ja pimeyden säätelijänä. Seitsemännen chakran teema on rajattomuus ja väri on violetti. Seitsemänteen chakraan liittyy tietoisuuden laajeneminen käsittämään elämän sekä kuoleman koko mysteeriä. Kundaliinijoogassa me laskemme chakroihin vielä yhden eli kahdeksannen chakran, joka käsittää auran, se on suojaava sähkömagneettinen kenttä fyysisen kehomme ympärillä.
Chakrat eivät siis ole kiinteää kokonaisuutta, jota voisimme kaivaa esille kehosta ja tutkia tieteen keinoin, vaan ne ovat energiaa, joka on jatkuvassa liikkeessä. Chakrat sijaitsevat fyysisen rangan tietämillä, ei suinkaan missään elimessä tai kiinni rangassa. Energia on hienovaraista ja sen laajalle ulottuvat säikeet ovat meiltä aistein näkymättömissä. Emme siis voi milloinkaan täysin ymmärtää sen kokonaisuutta. Voimme kuitenkin vaikuttaa omaan hyvinvointiin kuuntelemalla chakrojen meille lähettämiä ensin hyvin rauhallisia viestejä. Viestit ovat usein lievää oireilua yleensä sillä alueella missä kaivataan energian tasapainottamista. Jos emme ota viestejä todesta niin ne saattavat yltyä aina sairastumiseen asti. Hengityksen, meditaation ja joogan avulla meidän on mahdollista hyvinkin nopeasti saada chakrat tasapainon tilaan. Joskus käytämme myös apuna värejä, tuoksuja sekä elementtejä, jotka liittyvät kuhunkin chakraan.
Chakrajärjestelmä ei siis ole mystiikkaa vaan se on hyvin käytännönläheinen keino oppia tuntemaan itsemme paremmin ja ymmärtämään nopeasti mitä kulloinkin tarvitaan, jotta henkinen sekä fyysinen tasapaino säilyisi. Kun olemme tasapainossa meissä vallitsee rauha, ilo, hyväksyminen, rakkaus ja hyvä fyysinen terveys.
Inderjit Kaur Khalsa on kirjailija, elokuvaohjaaja ja Kundaliinijooga Helsingin perustaja. Hän on opettanut kundaliinijoogaa yli 20-vuoden ajan ja luonut Chakrapolku® konseptin auttaakseen oppilaita löytämään tasapainon chakrojen välille.
https://www.inderjitkaurkhalsa.com/
https://www.kundaliinijoogahelsinki.com/
Kuvat: Pauliina Salonen (Chakrapolku, Tammi 2014)