Eteeriset öljyt – Miten valita oikein ja välttää väärennökset
Viime vuosien aikana eteeristen öljyjen suosio on kasvanut huimasti. Niiden kasvanut kysyntä on johtanut siihen, että toisinaan saatavuus voi olla heikkoa ja hintojen vaihtelu suurta. Tämä on valitettavasti johtanut siihen, että markkinoilla on entistä enemmän liikkeellä eteeristen öljyjen väärennöksiä.
Väärentäminen ja laimentaminen vaikuttavat eteeristen öljyjen laatuun ja tehoon. Tässä artikkelissa käymme läpi tyypillisimpiä tapoja, joilla eteerisiä öljyjä väärennetään ja miten tunnistaa väärennetty öljy.
Yleisimpiä tapoja, joilla markkinoilla olevia eteerisiä öljyjä väärennetään
- Laadun laimentaminen: Eteeristä öljyä saatetaan laimentaa lisäämällä siihen muita öljyjä tai nesteitä. Yksinkertaisimmillaan se voi tarkoittaa sitä, että öljy on laimennettu esimerkiksi jollain edullisella kasviöljyllä. Laimentamiseen voidaan käyttää myös alkoholia tai muita liuottimia. Tämä vähentää tietysti aidon eteerisen öljyn pitoisuutta ja sen laadullisia ominaisuuksia.
- Kahden tai useamman öljyn yhdistäminen: Aitoja eteerisiä öljyjä saatetaan yhdistellä niin, että tuoksu muistuttaa toista arvokkaampaa öljyä. Tällöin kyseessä on toki aito eteerinen öljy, mutta väärällä nimellä, eikä tietenkään sen hoito-ominaisuudet ole samat kuin aidolla arvokkaammalla öljyllä. Esimerkiksi ruusu on hyvin kallis öljy, joten sen väärentäminen tällä tavoin saattaa houkutella joitakin myyjiä.
- Synteettisten aineiden lisääminen: Synteettisiä tuoksuaineita saatetaan lisätä eteeriseen öljyyn. Niillä voidaan yrittää paikata huonolaatuista laimennettua eteeristä öljyä tai niillä halutaan tehdä tuoksusta voimakkaampi. Synteettiset tuoksuöljyt ovat myös halpoja, joten väärentäjät käyttävät niitä jatkaakseen eteeristä öljyä. Nämä synteettiset öljyt eivät kuitenkaan tarjoa samoja terapeuttisia ja ihonhoidollisia hyötyjä kuin aito eteerinen öljy.
- Tuoksuöljyn myyminen aitona eteerisenä öljynä: Aidon eteerisen öljyn koostumusta voidaan yrittää kopioida käyttämällä muutamaa öljyn tyypillisintä tuoksumolekyyliä. Nämä voivat olla synteettisiä tai luonnosta peräisin olevia eristettyjä kemiallisia ainesosia. Näin saadaan aikaiseksi eteeristä öljyjä muistuttava tuoksu, mutta huomattavasti edullisemmin. Aito eteerinen öljy muodostuu kuitenkin lukuisista erilaisista kasvin itse tuottamista molekyyleistä, ja synteettinen kopio ei voi koskaan vastata aitoa kasvin tuottamaa monipuolista yhdistettä. Terapeuttinen vaikutus ei siis ole sama.
Väärennöksiä voi olla erityisen vaikea havaita, jos ostaja ei ole tietoinen öljyn ominaisuuksista ja laadusta. Koulutettu aromaterapeutti tunnistaa useimmat väärennökset jo aistinvaraisesti. Laaja tietämys öljyistä ja niiden ominaisuuksista kuten tyyppillisestä väristä, viskositeetistä sekä tuoksusta auttaa tunnistamaan väärennökset. Kaikista kasveista ei saada eteeristä öljyä, joten tällainen väärennös on asiantuntijalle helppo tunnistaa. Vaikkapa omena, josta ei saada eteeristä öljyä lainkaan.
Näin vältät väärennetyn eteerisen öljyn
1. Tarkista pakkausmateriaali
Aito eteerinen öljy kuuluu aina pakata tummaan tai värilliseen lasiin, joka suojaa sitä valon aiheuttamalta pilaantumiselta. Lasi materiaalina ei myöskään reagoi eteerisen öljyn kanssa, toisin kuin muovilaadut. Jos öljy on pakattu muoviin tai kirkkaaseen läpinäkyvään pulloon, kertoo tämä, että kyseisellä yrityksellä ei ole asiantuntemusta eteerisistä öljyistä ja riski sille, että saat väärennettyjä öljyjä, on suurempi.
2. Tutki tuoteselosteita
Lue tuoteselosteet huolellisesti ja tarkista, että öljy on täysin puhdasta 100% eteeristä öljyä. Joissakin öljyissä lukee harhaanjohtavasti, että sisältää aitoa 100% eteeristä öljyä. Jos öljyssä on muita aineita mukana se ei ole aito eteerinen öljy.
Kallisarvoista ruusun eteeristä öljyä usein laimennetaan esim. jojobaöljyyn, 1ml ruusuöljyä ja 9ml jojobaa ja se kerrotaan tuoteselosteessa. Tätä laimennosta voi lisätä hierontaöljyyn tai ihonhoitotuotteisiin, mutta se ei sovellu diffuuseriin eikä tuoksulyhtyyn.
3. Löytyykö pakkauksesta latinankielinen nimi?
Eteerinen öljy on aina peräisin aidosta kasvista jasiksi ne ilmoitetaan kasvien latinankielisillä nimillä. Tämä on tärkeää, koska monesta kasvista on useita lajikkeita ja eri lajikkeiden terapeuttiset vaikutukset voivat poiketa toisistaan.
Puhtaissa eteerisissä öljyissä latinankielinen nimi on joko heti pakkauksen etuosassa tai se löytyyingredients-luettelosta, joka on pakkauksen takana. Jos siis saat käsiisi öljyn, josta latinankielistä nimeä ei löydy, niin kyseessä on suurella todennäköisyydellä väärennös.
4. Kiinnitä huomiota hintaan
Eteeristen öljyjen hinnat vaihtelevat suuresti riippuen kasvista, mistä öljy on uutettu. Edullisemmassa päässä on esimerkiksi appelsiinin eteerinen öljy, kun taas kalleimpia öljyjä ovat esimerkiksi ruusu, jasmiini ja neroli. Jos tuotesarjasta löytyy vaikkapa ruusun tai jasmiinin eteeristä öljyä huomattavan halvalla hinnalla, kyse on luultavasti väärennöksestä. Muutenkin eteeriset öljyt ovat arvokkaita, etenkin luomulaatuiset, joten halpa hinta voi totisesti olla liian hyvää ollakseen totta.
5. Tuoksu
Aito eteerinen öljy on voimakkaan ja intensiivisen tuoksuista. Ammattilaiset, sekä pitkään eteerisiä öljyjä käyttäneet ja eri merkkejä kokeilleet oppivat tunnistamaan aidon eteerisen öljyn tuoksusta. Tämä on aluksi tietysti vaikeaa, jos kokemusta ei ole kertynyt.
Hyvänä vinkkinä, jos öljy tuoksuu voimakkaasti alkoholille tai tuo mieleen keinotekoisen hajusteen, on kyseessä todennäköisesti väärennös.
6. Tarkista myyjän valikoima
Jos eteerisiä öljyjä myyvän brändin valikoimassa on sellaisia kasveja, joista eteerisiä öljyjä ei voida valmistaa, kertoo tämä brändin asiantuntemuksen puutteesta, ja valitettavasti riski sille, että saat väärennettyjä eteerisiä öljyjä on suuri.
Suurin osa hedelmistä, pois lukien sitrushedelmät, ovat sellaisia, joista eteerisiä öljyjä ei saada tuotettua. Tällaisia ovat muun muassa omena, persikka, banaani, mango ja mansikka. Näistä hedelmistä saadaan kyllä valmistettua erilaisia kasviuutteita ja tuoksuöljyjä, mutta niitä ei tule ikinä markkinoida 100% eteerinen öljy nimellä.
7. Hanki öljyt luotettavalta toimijalta
Eteeriset öljyt ovat asiantuntijuutta vaativa tuoteryhmä, joten helpoimmalla pääsee, kun hankkii öljyt luotettavalta toimijalta. Onko yrityksellä pitkä historia ja kokemus? Kysy, onko yrityksessä koulutettu aromaterapeutti, joka vastaa hankinnoista? Ja pystyykö yritys jäljittämään öljyjen alkuperän?
Netistä löytyy paljon vinkkejä, joilla eteeristen öljyjen aitoutta voi testata. Kaikki näistä eivät mielestämme kuitenkaan ole käyttökelpoisia. Esimerkiksi testi, jossa öljyä tiputetaan valkoiselle puhtaalle paperille ja sen annetaan kuivua pari tuntia. Jos paperiin ei jää tahraa, on öljy testin mukaan luultavammin aitoa. Koska eteeriset öljyt eroavat toisistaan kasvista riippuen hyvin paljonkin, ei tämä testi ole pätevä. Esimerkiksi appelsiiniöljy voi värjätä paperiin keltaisen tahran ja jotkut öljyt (esimerkiksi vetiver), ovat koostumukseltaan tuhdimpia ja sisältävät yhdisteitä, jotka eivät haihdu nopeasti ja siten saattavat jättää tahran. Myös jos eteerinen öljy on laimennettu alkoholilla tai muulla haihtuvalla liuottimella, ei tahraa jää ja öljy on silti väärennös.
Flow Cosmeticsin eteeriset öljyt ovat aina aitoja 100% eteerisiä öljyjä, jotka voidaan jäljittää. Öljyjen hankinnasta vastaa koulutettu diplomiaromaterapeutti Riitta, joka on myös yrityksemme perustaja. Jokaisesta erästä vaadimme toimittajiltamme analyysisertifikaatin sekä tutkimme saapuvat erät aina aistinvaraisesti. Kahden vuosikymmenen kokemus eteerisistä öljyistä on auttanut meitä löytämään laadultaan ja standardeiltaan parhaat toimittajat, joiden kanssa teemme yhteistyötä.
Jätä kommentti