Miten kaikki alkoi...

Flow Cosmetics on kotimainen luonnonkosmetiikan perheritys Riihimäellä

"YIN JA YANG” - Äidin ja tyttären yhteinen Flow Cosmetics

Kaikki alkoi saippuakokeilusta Flow Cosmeticsin perustajan ja toimitusjohtajan, Riitta Jänkälän omasta kotikeittiöstä. Tuotteet olivat alusta alkaen tuttuja myös tyttärelle, Flow Cosmeticsin operatiivisena johtajana nykyään työskentelevälle Suvi Kunnarille tuttuja.

“Ennen, kun äitini perusti luonnonkosmetiikkabisneksensä, teimme yhdessä töitä äitini sekä äitini siskon yhteisessä kampaamossa. Kun saippuat alkoivat tekemään kauppaansa, koko perhe oli pakkaamassa tuotteita messuja ja tapahtumia varten. Olin myös mukana messuilla auttamassa oman kampaamotyön ohessa”, Suvi muistelee.

Harrastus muuttui pian työksi ja kasvoi lähes koko perheen työllistäväksi bisnekseksi. Viikot äiti ja tytär käyttivät tuotteita valmistaessa, ja viikonloppuisin he myivät niitä tapahtumissa.

“Vuonna 2008 sain esikoiseni, ja tiesin haluavani uusia haasteita. En palannut enää kampaamoon äitiysloman jälkeen, vaan jatkoin äitini auttamista tuotteiden pakkaajana – itse asiassa suurin osa henkilökunnastamme on aikoinaan aloittanut saippuapakkaajana! Tänä päivänä toimin Flow Cosmeticsilla operatiivisena johtajana vetämässä bisnestä äitini rinnalla.”

Rakkaus luonnollisempaa elämäntapaa kohtaan heräsi

Flow Cosmeticsin perustaja Riitta Jänkälä oli 1990-luvulla kiireinen uraäiti, joka huolehti perheestä ja pyöritti samalla siskonsa kanssa yhteistä kampaamoa Vantaalla ja myöhemmin Hyvinkäällä. Etelä-Suomen ripeä elämänrytmi vei pohjoisessa varttuneen Riitan mukanaan kampaamo- ja kauneudenhoitobisneksen kasvaessa.

Kaipuu lähemmäs luontoa tuntui kuitenkin koko ajan taustalla ja vuosituhannen vaihteessa Riitta alkoi tulla yhä tietoisemmaksi työssään kohtaamastaan päivittäisestä kemikaalilastista.

Riitta Jänkälä Flow Cosmetics kotimaisen luonnonkosmetiikkayrityksen perustaja
"OMENA EI OLE KAUAS PUUSTA PUDONNUT”

Riitta kuvailee hänen ja tyttärensä välejä läheisiksi, ajattelua samankaltaiseksi, ja kertoo heidän työskentelytapojensa täydentävän toisiaan.

“Saatan olla nopea liikkeissäni, ja on hyvä, että harkitsevampi ja tarkempi Suvi toppuuttelee minua tarvittaessa. Olemme yin ja yang!” hän toteaa.

Suvi on samoilla linjoilla.

“Olen pikkutarkka, ja äiti suurpiirteinen. Läheisyydessä on toki kääntöpuolensakin: tunteet nousevat herkemmin pintaan, ja joskus tulistumme. Yleensä se kuitenkin liittyy jollain tavalla erityisen kiireiseen ja stressaavaan tilanteeseen, kuten vaikka messupaikan rakentamiseen.

Yrityksen suunnan ja kehityksen suhteen olemme samoilla linjoilla. Äiti antaa minulle vapauden tehdä päätöksiä, vaikka hän onkin firman perustaja ja luoja.”

Riitta Jänkälä ja Suvi Kunnari Flow Cosmetics kotimaisen luonnonkosmetiikkayritys Riihimäellä

PARASTA ON LUOTTAMUS

Parhaaksi yhteistyössään sekä Riitta että Suvi kuvaavat luottamusta.

“Tässä työssä uskaltaa tehdä virheitä, emmekä koskaan syyllistä toisiamme, ja voimme keskustella suoraan ja rehellisesti vaikeistakin asioista”, Suvi sanoo, ja kehuu, että Riitta on tunnettu rautaisista hermoistaan ja uskomattomasta selviytymiskyvystään.

“Äiti on myös tuki ja turva. Kun yrittäjyys stressaa, toiseen voi tukeutua.”

“Älä lyö lyötyä” on Riitan lempimotto.

“Itse olen tehnyt tämän yrityksen alkuaikoina niin paljon virheitä, niistä oppii! Suvi ei koskaan petä luottamustani. Tunnemme toisemme niin hyvin, ettei meidän tarvitse kuin vaihtaa katse, ja tiedämme heti, mitä mieltä toinen on. Nauramme samoille asioille!”

Äiti ja tytär huolehtivat myös toistensa hyvinvoinnista.

Riitta on innovaattori, joka edelleen formuloi kaikki tuotteet osaamiseen ja kokemukseensa luottaen, mutta ennen kaikkea vahvan intuition johdattamana. Flown operatiivisesta toiminnasta vuodesta 2009 asti vastannut Suvi on se, joka varmistelee ja välillä jopa toppuuttelee äitiään etenemästä liian vauhdikkaasti.

“Huolehdimme siitä, että toinen saa aina riittävästi lepoa ja lomaa, jotta mieli pysyy inspiroituneena ja uusia ideoita tulee.”

Flow Cosmetics kotimaista ja käsintehtyä luonnonkosmetiikkaa Riihimäeltä
LUPAUS JA MISSIO
  • Suomessa on maailman puhtain luonto ja sen antimet aivan käsiemme ulottuvilla. Puhtaat ja aidosti luonnolliset raaka-aineet ovat meille tärkeitä, siksi kaikki tuotteidemme ainesosat valitaan huolella.

  • Tuotantomme noudattaa sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerejä.

  • Käytämme valmistuksessa luomusertifioituja raaka-aineita sekä pohjoisen puhtaassa luonnossa villinä kasvaneita kasveja.

  • Luomuviljeltyjen tai villinä kasvaneiden raaka-aineiden pitoisuus on tuotteissamme erityisen korkea ja se on selkeästi näkyvissä pakkauksissa.

  • Tuotteemme lähtevät asiakkaalle aina tuoreena, sillä ne valmistetaan käsin pienissä erissä.

  • Käytämme pakkausmateriaaleina pääosin helposti kierrätettävää kartonkia ja lasia.
Riitta Jänkälä Flow Cosmetics kotimaisen luonnonkosmetiikkayrityksen perustaja

PERHEYRITYS USEAMMALLA KUIN YHDELLÄ TAPAA

Sekä Riitta että Suvi kokevat, että perhearvot ja perheen kanssa yhdessä tekeminen välittyvät myös muuhun yrityksen toimintaan.

“Välitämme kaikista työntekijöistä, ja meille on äärimmäisen tärkeää, että töissä on hyvä ilmapiiri, ja mukava olla. Olemme vähän kuin iso perhe.”

Työnkin lomassa Suvi ja Riitta kokevat olevansa ensin äiti ja tytär, ja sitten vasta kollegat.

“Arvovaltakysymyksistä emme kärsi. Kuuntelemme aidosti toisiamme ja pohdimme, kumman ratkaisu on missäkin tilanteessa se paras”, Riitta sanoo.

“Äidillä on kuitenkin lopulta aina se viimeinen sana!” Suvi nauraa.

Vuodesta 2004 toiminut Flow Cosmetics on yksi kotimaisten luonnonkosmetiikkasarjojen pioneereista. Riihimäellä käsityönä valmistettavat tuotteet ovat vakiinnuttaneet paikkansa laatutietoisten kuluttajien parissa, sillä niiden takana on vankka kosmetiikkaosaaminen, puhtaat ja laadukkaat suurimmaksi osaksi luomulaatuiset raaka-aineet ja aito rakkaus luontoa kohtaan.

Tänä päivänä valikoimassa on jo yli 100 Riihimäen tehtaalla käsin valmistuvaa ihon- ja hiustenhoito sekä meikkituotetta, joita myydään Suomen lisäksi useassa eri maassa.