Miksi saippua on hyvä tuote kasvojen puhdistukseen

Monilla saattaa olla muistoja lapsuudesta tiskialtaan reunalla köllöttävästä palasaippuasta, jonka jäljiltä kädet olivat kuin kaksi kuivaa korppua. Aito, laadukkaista kasvirasvoista ja -öljyistä valmistettu saippua ei kuivata ihoa, vaan poistaa iholta likaa jättäen iholle hoitavia rasvoja. Kaikki saippua ei kuitenkaan ole samaa keskenään vaan valmistukseen käytetyt raaka-aineet vaikuttavat suuresti siihen, millainen saippua valmistuu.

Mitä saippua on?

Aito saippua valmistetaan rasvoista ja lipeästä. Saippuan valmistukseen voi käyttää erilaisia kasvi- ja eläinrasvoja. Entisaikaan taloussaippuaa valmistettiin useimmiten talista. Nykyään paljon suositumpia ovat kasvirasvoista ja -öljyistä valmistetut saippuat. Menetelmiä on muutamia erilaisia, mutta pääpiirteissään rasvojen sekaan lisätään tarkkaan laskettu määrä lipeää, jonka seurauksena kemiallinen reaktio muodostaa rasvoista saippuaa. Saippuamassaan on mahdollista lisätä erilaisia savia, yrttejä ja eteerisiä öljyjä sen mukaan, mihin tarkoitukseen saippua tehdään.

Saippuan valmistukseen liittyy olennaisesti ylirasvoitusprosentti. Saippuan ylirasvoitusprosentti vaikuttaa siihen, kuinka pesevää tai mietoa saippua on. Saippuassa on aina oltava enemmän rasvoja kuin lipeää, jotta kaikki rasva ei saippuoituisi. Jos kaikki rasva saippuoituisi, olisi valmis saippua aivan liian voimakasta ja pesevää, ja se voisi kirvellä iholla. Valmiissa saippuassa ei ole enää lipeää, vaan rasvojen saippuoituessa lipeä häviää ja saippuoitumisprosessin ohessa saippuaan muodostuu ihoa kosteuttavaa glyseriiniä.

Teolliset halvat saippuat valmistetaan prosessilla, jossa saippuaan luontaisesti syntyvä glyseriini poistetaan ja jäljelle jää vain peseviä aineita. Glyseriini on arvokas raaka-aine, ja teollisesti valmistetusta saippuasta poistettu glyseriini yleensä myydään muun kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Lisäksi teollisessa saippuassa ei useimmiten ole ylirasvoitusta juurikaan. Glyseriinin ja ylimääräisen hoitavan rasvan puuttuminen saippuasta tekee siitä kuivattavan ja voimakkaan. Myös saippuan valmistukseen käytetyt rasvat ja öljyt vaikuttavat siihen, miten saippua käyttäytyy ja miltä se tuntuu iholla. Ei siis ole todellakaan sama, mitä saippuaa käyttöösi valitset.

Monet kaupoissa myytävistä ”palasaippuoista” eivät nimestään huolimatta olekaan oikeaa saippuaa. Aidon saippuan sijaan ne ovat kiinteään muotoon valmistettua, sulfaatteihin pohjautuvaa pesuainetta, joka ei kansankielisestä palasaippuanimityksestään huolimatta ole saippuaa, sillä sen valmistusmenetelmät sekä raaka-aineet ovat täysin erilaisia. Sulfaatit puhdistavat iholta likaa, mutta poistavat myös tarpeellista rasvaa, jolloin iho saattaa tuntua kuivalta ja kiristävältä. Lisäksi teollisissa paloissa käytettyjen sulfaattien raaka-aineet ovat harvoin kasviperäisiä, sulfaatteja kun voi valmistaa raakaöljyn sivutuotteista.

Mikä tekee hyvän kasvosaippuan ja kenelle kasvosaippua sopii?

Laadukas saippua sopii erinomaisesti myös kasvojen ihon puhdistukseen. Flow Cosmetics Detox-, Tea Tree- ja Honey Milk- kasvosaippuoista erityisen hyviä kasvoille tekevät niiden hellävaraisuus ja laadukkaat, ihoa hoitavat luomulaatuiset kasviöljyt. Kasvosaippuoissa käytämme suurempaa ylirasvoitusprosenttia, kuin vartalo- ja hiussaippuoissa. Kasvosaippuaa valmistettaessa saippuaan jää enemmän vapaata kasviöljyä, joka huolehtii saippuan hyvästä kosteutustehosta. Kasvoille onkin suositeltavaa käyttää miedompaa saippuaa.

Kasvosaippuoissa käytämme kasvojen hoidossa suosittuja ja tehokkaita raaka-aineita. Saippuoiden rasvapohja muodostuu luomusheavoista, luomukookoksesta sekä luomuseesamiöljystä. Normaalin, kuivan ja herkän ihon Honey Milk sisältää lisäksi ihoa ihanasti kosteuttavaa suomalaista raakahunajaa, pehmeästi hellivää kookosmaitoa, ihon sävyä kirkastavaa suomalaista puolukkaöljyä sekä kuivalle ihotyypille sopivia laventelin, seetrin ja geraniumin eli tuoksupelargonin eteerisiä öljyjä. Rasvoittuvalle iholle suunniteltuun Detox-saippuaan lisäsimme iholta epäpuhtauksia ja rasvaa puhdistavaa aktiivihiiltä, tulehdusta lievittävää suomalaista mesiangervoa, ihoa rauhoittavaa laventeliöljyä ja puhdistavaa, antiseptistä teepuuöljyä.

Aito saippua vedettömänä tuotteena säilyy lähes ikuisuuden, eikä se sisällä vesipohjaisille tuotteille tyypillisiä säilöntäaineita, joista osa ihmisistä saa ihoärsytysoireita. Lisäksi saippua on ympäristöystävällinen valinta kasvojen pesuun, sillä palat ovat riittoisia, ekologisesti pakattuja ja mikromuovittomia. Palasaippua on helppo ottaa mukaan matkalle, sillä sitä ei tarvitse pakata nesteisiin eikä se voi vuotaa laukkuusi.

Saippua

Saippua ja pH – kiistelty aihe

Monilla keskustelupalstoilla puhutaan saippuan yhteydessä usein ihon ja saippuan pH-arvoista. pH-arvo ilmaisee, onko aine hapan, neutraali vai emäksinen. pH-asteikossa (0-14) matalat luvut tarkoittavat hapanta ainetta, 7 tienoilla neutraalia ja noin 8 ylöspäin emäksistä ainetta. Ihon pH-arvo on noin 5,5 eli iho on lievästi hapan.

Koska saippuan valmistukseen käytetään voimakkaasti emäksistä lipeää, on lopputuote eli saippua miedosti emäksinen. Flow-kasvosaippuoiden pH-arvo sijoittuu välille 8,0-9,0.

Monesti kuulee puhuttavan, ettei saippua sovi kasvojen pesuun, koska ihon ja saippuan pH-arvot ovat niin erilaiset, ja että emäksinen saippua rikkoo ihoa suojaavan, pH-arvoltaan happaman hydrolipidikalvon eli happovaipan. Happovaippa muodostuu ihon talista, vedestä, hiestä ja solujätteestä. Kun ihoa pesee saippualla, ihon pinnalla toki tapahtuu hetkellinen pH-muutos, mutta ihon happovaippa palautuu ennalleen jo muutamassa tunnissa. Lisäksi monet ihonhoitotuotteet ovat pH-arvoltaan happaman puolella, ja kun hoitotuotteet lisätään kasvoille pesun jälkeen, neutraloituu ihon pinnan lievä emäksisyys vielä nopeammin.

Tutkimuksessa (Takagi Y., Kaneda K., Miyaki M., Matsuo K., Kawada H., Hosokawa H., Skin Research and Technology, 2015) verrattiin yli viisi vuotta saippuaa käyttäneiden ja yli viisi vuotta miedosti happamia pesuaineita käyttäneiden osallistujien ihojen pH-arvoja ennen pesua, heti pesun jälkeen sekä kuusi tuntia pesun jälkeen. Verrokkiryhmien osallistujien ihon pH-arvot eivät eronneet toisistaan missään tutkimuksen vaiheissa. Tutkimuksen lopputulokset viittaavatkin siihen, ettei pitkäaikaisella saippuan käytöllä ole vaikutusta ihon pH:ta ylläpitävään mekanismiin.

Asiakkaidemme sekä henkilökuntamme kokemukset saippuan käytöstä kasvojen puhdistamiseen puhuvat laadukkaan saippuan puolesta. Kun käytät ensi kertaa kasvosaippuaa, saattaa ihon pinta tuntua hetkellisesti kiristävältä, mutta tämä menee ohi, eikä tarkoita sitä, että tuote aiheuttaisi ihon pitkäaikaista kuivumista. Saippuapesun, kuten minkä tahansa muunkin ihonpuhdistustuotteen käytön jälkeen suosittelemme käyttämään kasvovettä, esimerkiksi Flow Cosmetics Rose Floral Water-ruusuvesi on loistava tuote tasapainottamaan ihoa puhdistuksen jälkeen. Lisää tämän jälkeen iholle ihotyyppisi mukainen hoitotuote, kosteusvoide tai öljy.

Mitä asiakkaamme sanovat Flow-kasvosaippuoista?

Honey Milk

Arvostelu tuotteesta: 5 / 5
Itselläni herkkä ja kuiva iho. Normaalisti saippuan käyttö kuivattaa ihoni ihan korpuksi ja saa sen kutisemaan. Tästä syystä en ole pystynyt saippuoita juuri edes käyttämään (varsinkaan talviaikaan). Tämä tuote kuitenkin sopi iholleni mainiosti! Ei ihon kuivumista, kirvelyä, kutisemista tai kiristävää tunnetta. Saippuana tehokas ja siinä miellyttävä mieto tuoksu. Voin suositella!-Kirsi –26.4.2022

Arvostelu tuotteesta: 5 / 5
Ihana saippua. Minulla on kuiva iho, käytän sitä aamuin illoin kasvoilleni. Käytön jälkeen ihoni pysyy puhtaana, sileänä ja kiiltävänä. Suosittelen!❤️-Natalia –24.3.2024

Detox Soap

Arvostelu tuotteesta: 5 / 5
”Tällä lähtee liat rankemmankin päivän jälkeen! Toisin kuin muut kokeilemani vastaavat tuotteet, tämä hillitsee hyvin epäpuhtauksia, eikä kuivata ihoa.” -Oskar –5.11.2019

Arvostelu tuotteesta: 5 / 5
Tämä saippua sopii rasvoittuvalle iholleni loistavasti! Pesee hyvin pois päivän pölyt kasvoilta, mutta ei kuitenkaan kuivata ihoa. Näppylät ja rasvoittuminen tuntuvat pysyvän hyvin kurissa tämän saippuan ja Detox kuivaöljyn sekä Hyaluron&Probiotics -seerumin kanssa.-Erika –13.8.2022

Tea Tree Soap

Arvostelu tuotteesta: 5 / 5

”Ihana tuote. Kasvot todella tuntuu hyvin puhdistetulta. Olen käyttänyt vasta tovin, mutta rauhoittaa jo nyt kivasti ruusufinnin aiheuttamaa ihon ärsytystä ja punoitusta.- Pauliina -16.10.2023

Arvostelu tuotteesta: 5 / 5
Rauhoitti jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen ärtynyttä näppyläistä ihoa ja pidemmän käytön jälkeen näppylät ovat poissa ja iho on taas normaali ❤️ Saippua toimii mainiosti aikuiselle hormonaalisesta aknesta kärsivälle iholle, eikä ole kuivattanut ihoa liikaa. Saippuan savi tekee miellyttävän pesutuntuman rasvoittuvalle iholle. Ostan jatkossakin, kun tulee taas tarvetta.
 Kiti -17.3.2023

 

Vinkki! Mikäli et halua vaahtoavaa kasvojenpesutuotetta, suosittelemme lämpimästi kestosuosikiksi muodostunutta hellävaraista ja pehmeää Balm to Milk -öljypuhdistusvoidetta.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.