Mitä hyaluronihappo on ja miten se toimii?

Hyaluronihappo on noussut kulttimaineeseen ihonhoidossa, eikä syyttä. Se on täysin luonnollinen ja tehokkaasti kosteuttava ainesosa. Mutta mitä hyaluronihappo on, ja miten se toimii ihossa?

Mitä hyaluronihappo on?

Hyaluronihappo (tunnetaan myös nimellä hyaluronaani tai hyaluronaatti) on ainesosa, jota esiintyy luonnostaan eri puolella kehoamme. Nimestään huolimatta se ei ole happo, vaan pitkäketjuinen sokerimolekyyli, joka sitoo kosteutta.

Hyaluronihappoa löytyy erityisesti silmistä, nivelistä ja ihosta ja sen tehtävä on pitää ne hyvin kosteutettuina. Se on geelimäistä, liukasta ainetta, joka sitoo erittäin hyvin vettä. Ihossamme hyaluronihappo toimii kosteutta sitovana ainesosana, tekee ihon joustavaksi sekä parantaa sen pintatekstuuria.

Iän myötä hyaluronihapon määrä ihossamme vähenee ja sen takia ihon kyky pidättää kosteutta heikkenee. Samalla myös ihon kimoisuus vähenee. Hyaluronihapon puute ihossa edesauttaa hienojen juonteiden ja ryppyjen syntymistä sekä ihon veltostumista.

Hyaluronihappo kosmetiikkatuotteissa

Kosmetiikkatuotteissa käytettävä hyaluronihappo on tiivistemäistä jauhetta, joka muuttuu geelimäiseksi kun se lisätään veteen. Se sitoo niin voimakkaasti vettä, että sitä ei tarvitse olla tuotteessa isoa pitoisuutta, jotta se olisi tehokasta. Jo 1% pitoisuudella saadaan huomattavia tuloksia, eikä pitoisuuden lisääminen yli 2% tuo hyötyjä ihonhoidossa. Ihannepitoisuus asettuukin jonnekin 0,75-2% välille.

Pelkkä hyaluronihappopitoisuus kosmetiikkatuotteista ei sinänsä ole ratkaisevaa sen kannalta, onko kyseessä laadukas tuote vai ei. Enemmän merkitystä on sillä, löytyykö tuotteesta hyaluronihappoa eri molekyykoossa, sekä mihin ainesosiin hyaluronihappo on yhdistetty. Esimerkiksi ihoa kosteuttavalla glyseriinillä ja hyaluronihapolla on keskenään synergisiä vaikutuksia, joten ne tehostavat toisiaan. Lisäksi tuotteeseen voidaan lisätä monipuolisesti muita ihoa hoitavia ainesosia tukemaan hyaluronihappoa.

On tärkeää myös huomata, että hyaluronihappoa on saatavilla eri molekyylikoossa. Tyypillisimmin käytetty perinteinen hyaluronihappo on suurimolekyylinen, eikä siten pääse imeytymään ihon pintakerroksessa kovin syvälle. Tämä ei tarkoita, etteikö sillä silti olisi hyötyjä ihonhoidossa. Se sitoo kosteutta pintakerrokseen ja auttaa ihoa säilyttämään kosteuden mikä on erittäin hyödyllistä. Pienempi molekyylinen hyaluronihappo taas pääsee imeytymään syvemmälle ihon kerroksiin. Tällä on pitkäkestoisempia ja tehokkaampia vaikutuksia. Pienimolekyylinen hyaluronihappo pystyy silottamaan ja niin sanotusti täyttämään hienoja juonteita, koska se pystyy varastoimaan syvemmälle ihoon kosteutta. Molekyylikokoa ei välttämättä ole merkitty aineosaluetteloon, mutta valmistaja kertoo sen tuotetiedoissa.

Näin hyaluronihappo vaikuttaa ihonhoidossa:

  • Kosteuttaa ja ylläpitää ihon kosteustasapainoa
  • Auttaa tasoittamaan ihon pintaa, vähentämään juonteita ja ryppyjä
  • Parantaa ihon kimmoisuutta ja joustavuutta

Kenelle hyaluronihappo sopii?

  • Kaikille ihotyypeille
  • Erityisen hyödyllinen kuivalle ja kosteusköyhälle iholle
  • Soveltuu myös herkälle iholle
  • Ikääntyvälle iholle hyötyy erityisesti
  • Hyaluronihappo on erinomainen kosteuttaja myös rasvoittuvalle iholle

Hyaluronihappo on tehokas ja monipuolinen ainesosa ihonhoidossa. Sen kyky sitoa kosteutta tekee siitä erinomaisen valinnan kosteuttavien tuotteiden koostumuksiin, ja sen hyödyt sopivat kaikille ihotyypeille. Riippumatta siitä, millainen ihotyyppisi on, hyaluronihappo on hyödyllinen lisä päivittäiseen ihonhoitorutiiniin.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.